Afwegen in de wijk


Stap 4: Oplossingen zoeken

Het is belangrijk om eerst zo breed mogelijk naar oplossingen te zoeken, om te voorkomen dat te vroeg voor een (suboptimale) oplossing gekozen wordt.

De oplossingenzoektocht heeft drie functies:

  1. De zoektocht kan een efficiëntere oplossing opleveren dan de oplossing die al in beeld is.
  2. Het nadenken over alternatieve oplossingen dwingt een betere argumentatie af over de oplossingen die al in beeld zijn.
  3. Het minimaliseert de kans dat er later in het proces alsnog oplossingen op tafel komen.

Opdracht:

Bedenk zoveel mogelijk oplossingen voor de problemen die in de voorgaande stappen zijn vastgesteld.

Hulpmiddel: Pas je Afwegen in de wijk toe met meerdere personen? Verdeel dan de groep in kleinere groepjes (3 tot 4 personen). Je zult zien dat je in kleinere groepen tot meer oplossingen komt.

Tip: Denk vanuit verschillende invalshoeken na over oplossingen. Klik hier voor voorbeelden van invalshoeken die je kunt gebruiken bij het nadenken over oplossingen.

Tip: Verplicht jezelf om ook één of twee oplossingen te verzinnen die ‘out of the box’ zijn.

Klik hier voor overige tips voor een succesvolle oplossingszoektocht.

Heeft u de oplossingen beschreven? Ga dan naar de volgende stap.

Over Afwegen in de Wijk

Afwegen in de Wijk is een simpele, toegankelijke en overzichtelijke tool dat u kunt zien als een hulpmiddel bij het gezond verstand.  Het stellen en beantwoorden van de juiste vragen activeert het gezond verstand. Het gestructureerd nadenken over problemen, oplossingen en effecten leidt tot scherpere inzichten. Afwegen in de Wijk kan worden gebruikt door woningcorporaties, maar ook door andere partners in de wijk.

Wilt u direct Starten met Afwegen in de Wijk? Klik dan hier. Wilt u de tool als pdf bestand? Klik dan hier.

Powered by

Afwegen in de wijk is een initiatief van Wat Werkt in de Wijk. Het is ontwikkeld door Niek Mouter (TU Delft), Jochum Deuten (vrijgevestigd adviseur en onderzoeker | Effecteur) en Paul Doevendans (Atrivé), in nauwe samenspraak met woningcorporatie Eigen Haard.